top of page

Zo maak je je lobby coronaproof


Hoe blijf jij zichtbaar voor de politici en ambtenaren die over jouw toekomst beslissen? Vergroot je lobbykracht in deze onzekere tijden. Lever ideeën en oplossingen voor het ‘voorlopige nieuwe normaal’.

Daarmee beïnvloed je de besluiten in Den Haag of in de gemeente. Dat is harder nodig, want nieuwe ideeën zijn nu meer dan ooit welkom. En bovendien lobbyt iedereen mee, ook klantengroepen, je achterban, medewerkers. Wees erbij. Anders beslissen anderen over jou, zónder jou.

Werk aan de winkel dus.

De banken, de horeca, de sportscholen, de verpleeghuizen, theaters en kunstenaars, de zzp’ers, allemaal lobbyen ze onder hoogspanning in Den Haag om de gevolgen van de crisis op te vangen. Met wisselend succes.

Intussen wordt het tijd verder vooruit te kijken. Naar een periode waarin de pandemie voortduurt, waarin afstand houden, meer thuis werken en videobellen gewoon wordt. Politici en ambtenaren zoeken nieuwe ideeën die werken in de nieuwe tijd. Ze hebben altijd al behoefte aan nieuwe oplossingen voor maatschappelijke problemen. Maar nu helemáál.

Wil je ervoor zorgen dat de politiek de juiste richting inslaat voor jouw branche en bedrijf? Neem dan contact op met Erik van Venetië. E-mail: contact@erikvanvenetie.nl. Telefoon 06-3729 5412

Als jij je lobby – of je ‘public affairs strategie’ - coronaproof wilt maken, neem dan afscheid van een paar veelgehoorde misverstanden. Dit zijn de zeven sprookjes over lobbyen. En de tips om het beter te doen.

‘Ik regel het wel even met de wethouder als ik die straks op de tennisbaan zie’

Dat hoor ik directeuren nog vaak zeggen. Ach, ging het maar zo makkelijk. Lobbyen is vaak een zaak van lange adem, waarover veel meer mensen meebeslissen dan alleen een wethouder of een minister. Denk je ook aan de ambtenaren, de Kamerleden en de gemeenteraadsleden? Lobbyen voor een nieuwe weg of een subsidie kan jaren duren. Even snel iets regelen onder vriendjes wordt zeldzaam.

‘Lobbyen kan ik heel goed in mijn eentje. Daar heb ik niemand bij nodig’

Een achterhaald idee. Beslissers luisteren niet alleen naar jouw verhaal. Zeker in deze coronatijd zoeken ze opvattingen uit allerlei hoeken: ook steeds meer van de bekende brancheorganisaties en koepels met een grote achterban. Denk maar aan Horeca Nederland, de verzamelde kunstenorganisaties en de vereniging van banken. En vergeet niet de ongeorganiseerde burgerlobby die een luidere stem krijgt. Lobbyen wordt steeds meer de kunst van het bondgenootschappen sluiten. Zorg voor eenheid en een breed front. Werk dus samen met bekende en nieuwe partners.

‘Lobbyen is een dubieuze bezigheid, daar wil ik niets mee te maken hebben’

Een hardnekkig misverstand. Goed, er hangt een zweem van mist rond het begrip lobbyen, hoewel die de laatste jaren langzaam wegwaait. Bedenk dat ook ziekenhuizen lobbyen, de fysiotherapeuten en de patiëntenorganisaties, om maar in de zorgsector te blijven. En wat dacht je van Greenpeace, Natuurmonumenten of organisaties die helpen de nieuwe corona-armoede te bestrijden. Zolang je eerlijk en open lobbyt, ben je welkom bij de ontvangers van jouw lobby, de politici en de ambtenaren.

‘Ik doe niet aan lobbyen, dat is alleen voor de elite’

De afgelopen jaren groeit de burgerlobby. Het wordt drukker op het speelveld. Vele honderden burgergroepen lobbyen mee. Om windmolens tegen te houden, voor meer salaris en minder werkdruk, zoals de leraren deden, voor meer fietspaden in de stad of andere goede doelen. Lobbyen is daarmee al jarenlang people’s business en niet langer alleen een zaak voor de elite.

‘Lobbyen heeft mij geen zin, want die ambtenaren hebben altijd een hekel aan mij gehad‘

Misschien heb je ooit slechte ervaringen gehad met een ambtenaar of een politicus. Ouwe koeien en oud zeer? Zet je eroverheen. Kom met een goed idee, een nieuw product of dienst waar de maatschappij iets aan heeft, dan is de kans groot dat je weer welkom bent. Er zijn altijd nieuwe kansen.

‘Lobbyen is iets voor in de binnenkamers’

Vroeger ja, toen speelde de lobby zich af in de luwte. Met behulp van sociale media en videobellen heeft iedereen nu de kanalen binnen handbereik om zelf te lobbyen. Maak jezelf zichtbaar op Facebook, Instagram of Twitter met jouw nieuwe product waarmee je meer mensen aan het werk helpt of waarmee je de zorg goedkoper maakt.

‘Ik hoor iedereen roepen dat ik in coronatijd een maatschappelijk gezicht moet laten zien, maar dat is niks voor mij’

Erg onverstandig. Kies je ervoor om alleen voor je eigen belang op te komen? In deze coronatijd wordt dat steeds minder geaccepteerd. Matrassenfabrikant Auping maakt mondkapjes, DSM maakt neusstaafjes voor coronatesten, uitgeversgroep RELX stelt wetenschappelijke kennis voor iedereen gratis beschikbaar. Steeds meer bedrijven, ook die waar je het vroeger nooit van verwachtte, laten hun maatschappelijke gezicht zien. Maatschappelijk lobbyen is in het belang ons allemaal en zorgt ervoor dat politici en ambtenaren jou vaker welkom heten, nu en later. Zo maak je je lobby coronaproof.

Wil je zelf coronaproof lobbyen, wil je advies over je public affairs strategie of je praktische lobby-aanpak? Neem contact op met Erik van Venetië. E-mail: contact@erikvanvenetie.nl. Telefoon: 06-3729 5412

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page