top of page

Lokaal lobbyen: nodig eens een wethouder uit


Dag in dag uit praten wethouders met hun ambtenaren, met adviseurs, met andere bestuurders en raadsleden. Ze rennen van het ene formele overleg naar het andere.

Wie ontbreken er? De mensen voor wie ze het allemaal doen. De gewone mensen. Die zien ze te weinig.

Wethouders hebben behoefte uit hun bubbel te breken. En daar kun jij ze bij helpen. Simpelweg door hen bij jou uit te nodigen. Het werkbezoek is een onderschat middel om te lobbyen.

Deze blog verscheen als artikel in het vakblad Management Kinderopvang. Even interessant voor anderen die hun lokale lobby willen versterken.

Het constructief beïnvloeden van de besluitvorming in de gemeente, kortweg lobbyen, wordt steeds gewoner. Tientallen organisaties beïnvloeden het gemeentebestuur.

Dat kan over van alles gaan. Over de huisvesting van een locatie, over de bouw van een nieuwe vestiging in een nieuwe wijk, over de parkeerproblemen ‘s ochtends in de buurt. Misschien wil je een innovatieve werkwijze laten zien, iets waar jij trots op bent? Of wil je de speerpunten van de kinderopvang bespreken om zelf beter ‘op de kaart’ te komen bij de gemeente? Zodra je jouw belang helder hebt en kunt koppelen aan het belang van de wethouder, kun je effectief lobbyen.

Wethouders en in hun kielzog hun ambtenaren zoeken altijd naar de verhalen en ervaringen van de echte mensen. Ze willen de rauwe werkelijkheid zien in plaats van de opgepoetste werkelijkheid in de beleidsnota’s. Als ze bij jou over de vloer zijn, luisteren ze naar de ideeën en de oplossingen van de professionals op de werkvloer en van de ‘eindgebruikers’, de ouders. Ze zien met eigen ogen hoe hun beleid in de praktijk uitwerkt en wat er anders moet.

Haal ze dus naar je toe, de wethouder met de deskundige beleidsambtenaren. Doorgaans gaan ze niet op eigen initiatief op werkbezoek. Ze wachten op jouw uitnodiging.

Maar bereid het wel goed voor. Waar moet je op letten?

 • Zorg ervoor dat de wethouder iets nieuws te horen krijgt. Voor oud nieuws komen ze niet bij je langs. Zoek aanknopingspunten in nota’s van de gemeente of in het coalitieakkoord. Bij twijfel: bel de ambtenaar en check je lobbyboodschap. Zo maak je het werkbezoek vraaggestuurd. Daar worden je gasten blij van.

 • Geef een oplossing uit de praktijk, problemen hebben wethouders al genoeg. Bied de oplossing in samenwerking met een andere organisatie. Betrek die partner ook bij het werkbezoek.

 • Jouw verhaal komt sterker over als je ook andere gezichtspunten op tafel legt. Ga dus niet koppig je eigen belang promoten. Belicht jouw onderwerp van alle kanten, zeker als het controversieel is. Besteed aandacht aan de argumenten van andersdenkenden en geef je eigen reactie daarop.

 • Geef een rondleiding en laat de mensen die het echte werk doen je verhaal vertellen: je medewerkers of de ouders. De stem van de gewone mensen is altijd welkom.

 • Vermijd sheetpresentaties en promotiepraatjes in vergaderzaaltjes.

 • Haal de media erbij. Een wethouder is altijd graag zichtbaar voor zijn achterban. Dus nodig de journalist van de huis-aan-huiskrant of van een digitale krant uit.

 • Zorg zelf voor publiciteit op je sociale media. Maak foto’s en video’s van de wethouder op een fotogenieke plek en zet die meteen na afloop op Facebook, Instagram enTwitter. Vergeet niet de wethouder te taggen. Het beste is om de komst van de wethouder al in de dagen ervoor aan te kondigen op je sociale media.

 • Zorg voor extra reuring op sociale media als je je lobbyboodschap meer kracht wilt geven. Vraag tevoren de ouders een Faceboekgroep op te zetten en mobiliseer daarmee steun. Veel wethouders zijn gevoelig voor deze burgerlobby’s.

En wat levert zo’n werkbezoek dan op? Informatie over en weer. Het is een investering in het netwerk, voor jou en voor de wethouder en zijn ambtenaren. Als jij de volgende keer naar de wethouder of de ambtenaar belt en die kent jou van een werkbezoek, dan praat dat een stuk makkelijker en luistert de ander beter naar jou.

Lees meer over mijn workshop met bestuurders en directeuren van kinderopvangorganisaties (bdKO). http://www.bdko.nl/kennisdeler/lobby-nieuwe-colleges-15-april-2018/

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page