top of page

Infographics: de toekomst van het lobbyen is visueel

Tekst is dood, lang leve de infographic. Vaardigheden om visueel te lobbyen zijn onontbeerlijk. Leer daarom de basis.

Content gaat van offline naar online. Politiek wordt sneller, mondialer en visueler. De laatste jaren hebben wij lobbyisten enorme stappen gezet in het reduceren van complexe ideeën tot één A4-tje. Toch is het is opmerkelijk dat lobbyisten nog steeds op het position paper vertrouwen voor nagenoeg al hun communicatie met beslissers. Dat ene A4-tje met tekst is echter nog te lang. Er is een mooi alternatief: de infographic, het position paper in de vorm van beelden, lijnen, pijlen, pictogrammen en korte teksten.

Wil je nooit een blog van Het Grote Lobbyen missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en like de Facebook-pagina.

Om succesvol visueel te lobbyen heeft de lobbyist de basiskennis over grafische vormgeving nodig. Alleen als je de diepere betekenis van interactie tussen kleuren, plaatjes en tekst begrijpt, kun je je politieke boodschap uitdrukken in grafische vormen.

Je kunt een hip Amsterdams design-bureau inschakelen, maar die lost alleen de grafische opgave op. Voor de politieke boodschap staat de lobbyist toch zelf aan de lat. Uiteindelijk is het niet de bedoeling dat een beleidsmaker alleen ‘wow’ roept. Hij moet de politieke boodschap van de infographic begrijpen. Niemand is beter in staat om een lobbyboodschap te framen dan de lobbyist zelf.

Hoe het moet

De infographic van Greenpeace hieronder verweeft de politieke boodschap perfect met de visuele context. Terwijl je ogen over de infographic heen dwalen, zuig je de boodschap op: duurzame energie creëert banen, bespaart energie met vrijwel geen extra kosten. Drie seconden. Geen tekstuele boodschap kan daar tegenop.

Of neem deze van BEUC, de Europese consumentenorganisatie. Die wil dat de kopers van verwerkt vlees op het label informatie krijgt over het land van geboorte, het land van vetmesten en het land waar het varken is geslacht. De infographic brengt de reis van ‘piggy’ in beeld.

Hoe het niet moet

Sommige infographics lijden aan dezelfde kwaal als sommige position papers: te veel informatie. De infographic hieronder is het equivalent van een droog, niet te lezen, ambtelijk stuk dat doorgaans naar beleidsmakers wordt gestuurd. Het cirkelschema tracht obesitas in de Verenigde Staten in een beeld te vangen. Maar de boodschap gaat verloren in een oerwoud van visuele data. Voor een lobbyist is dit schema nutteloos, want die zou eerst moeten uitleggen hoe de infographic bekeken moet worden voordat de beleidsmaker zijn ogen erop los kan laten.

Terug naar school?

Alle lobbyisten naar het grafisch lyceum? Dat is niet nodig. Basiskennis van design is genoeg om mee om de politieke boodschap te verpakken in visueel aantrekkelijke beelden. Ik heb een cursus infographics gevolgd bij Old Continent in Brussel. Het bedrijf wordt vaak ingeschakeld door de Europese Commissie en staat bekend als een van de meest creatieve geesten van Brussel. Zij waren het brein achter het hilarische Eurobubble en de advertentie ‘We are not sexy and we know it’.

In de cursus leerde ik de principes van design. Die bleken niet alleen handig bij het maken van infographics. Ik kon de technieken ook toepassen bij het maken van powerpoint presentaties.

In de cursus leerde ik vooral wat niet te doen, zoals verschillende lettertypes gebruiken. Ik leerde dat kleuren een bepaalde betekenis overbrengen. Gelukkig hoefde ik niet de theorie van kleurencombinaties te weten, want daar zijn fantastische sites voor. Ik leerde bovendien hoe het brein werkt en hoe je je aandacht verliest bij het lezen van tekst of het bekijken van beelden. Een deel van de cursus die ik gevolgd heb is hier te vinden.

Als een cursus infographics je niet lukt, dan is er altijd nog een andere oplossing. Op veel websites maak je je eigen infographic in een paar stappen.

Overheden en bedrijven gebruiken de infographic al veelvuldig in hun communicatie. Lobbyisten gebruiken de infographic slechts sporadisch. Terwijl ik denk dat het een standaard lobby-instrument zou moeten zijn. Het gebruik van beelden is bij onze vakbroeders in Amerika al lang tweede natuur. Obama gebruikte infographics in zijn politieke campagne. Een groot voordeel van infographics is ook dat ze viral kunnen gaan. De laatste keer dat een position paper viral ging, was …? Nou ja, nooit eigenlijk.

Wil je nooit een blog van Het Grote Lobbyen missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en like de Facebook-pagina.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page