top of page

Stijladvies voor de moderne lobbyist

Hoe komt het dat lobbyisten hun inhoudelijke lobbyboodschap uit den treure voorbereiden en niet of nauwelijks nadenken over hun kleding en uitstraling? Deze vraag stelde ik mijzelf als masterstudent en onderzoeker naar transparantie in de lobby.

Inmiddels weet ik als imagostyliste dat een gebrek aan de juiste handvatten het grootste probleem is.

Ik vind het tijd om daar verandering in te brengen. Zie kleding als een instrument om jezelf te onderscheiden en negatieve beeldvorming te voorkomen.

Wil je nooit een blog van Het Grote Lobbyen missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en like de Facebook-pagina.

Dit zijn mijn vier adviezen:

Stem je kleding af op de ander

Dit klinkt als een open deur, maar het is misschien wel het meest relevante advies. De lobbyist heeft de neiging zich te formeel te kleden. Daarmee kun je uit de toon vallen of kun je in het ergste geval de ander afschrikken. Hoe voorkom je dat? Voorbereiding is de sleutel tot succes. Verdiep je niet alleen in de argumenten van de ander, maar ook in zijn of haar kledingstijl.

• Praat je met politici, hoge ambtenaren of de pers: speel op safe en kleed je formeel. Man: Draag een pak met das en trek nette herenschoenen aan. Een pak zonder das kan ook als je met linkse partijen in gesprek gaat. Vergeet niet de kleur van je riem te matchen met de kleur van je schoenen. Vrouw: Kies voor een nette jurk op of onder de knie of kies voor een blouse met een pantalon of rok op of onder de knie. Combineer die met pumps of nette laarsjes.

• Praat je met actiegroepen of burgers: kleed je minder formeel. Man: Trek in plaats van een volledig pak een mooie pantalon aan (geen spijkerbroek!) met daarop een overhemd, effen of met een simpele print. Een das is niet nodig en in koude dagen kun je een effen kasjmier of wollen sweater dragen. In plaats van nette herenschoenen is het mogelijk om casual schoenen te dragen, zoals leren sneakers in een rustige kleur. Vrouw: Kies niet voor een jurk of mantelpak, maar ga voor een pantalon met effen kasjmier trui of draag een colbert met een effen donkere jeans eronder. En draag in plaats van pumps of laarsjes met hak platte casual schoenen zoals loafers of herenschoentjes.

Stem je kleding af op de rol die je wilt spelen

Als lobbyist is je rol in een gesprek niet altijd hetzelfde. Soms speel je iemands gelijke en soms zet je jezelf juist als deskundige neer. Kleding versterkt die rollen.

• Jij bent de deskundige of adviseur. Kies eerder voor formele dan informele kleding, die geeft het idee van autoriteit en wijsheid. En kies daarnaast eerder voor het dragen van de kleur blauw in combinatie met een witte blouse of overhemd. Deze combinatie straalt betrouwbaarheid en autoriteit uit. Het dragen van hakken voor vrouwen kan ook helpen om je gezag te versterken.

• Jij bent de gelijkwaardige van de ander. Probeer je kledingstijl af te stemmen op de stijl van de tegenpartij. Dat schept een band en geeft een gevoel van herkenbaarheid. Ook voor deze rol geldt dat de kleur blauw een goede keuze is, omdat die betrouwbaar oogt. In plaats van een witte blouse of overhemd is een lichtblauwe kleur de beste optie. Deze combinatie is zachter en komt minder autoritair over.

• Jij bent de underdog. Kies voor een minder formele outfit. Draag grijs of bruin in plaats van blauw. Met name grijze kleding werkt goed als je niet te veel wilt opvallen. Laat rood achterwege in je outfit, omdat die kleur juist de nadruk op jou legt en niet op de ander.

Ondersteun je integere en transparante houding met de kleding die je draagt

Je kunt het stereotype beeld van de lobbyist vast opdreunen: oude dikke man, driedelig pak, gelikt, sigaar, niet integer, borrelend aan de bar in Nieuwspoort. Jij en ik weten inmiddels wel beter, maar ondanks de professionalisering hebben lobbyisten te kampen met een hardnekkig vooroordeel: gebrekkige integriteit en transparantie. Met een goede eerste indruk kun je dat vooroordeel gelijk de nek omdraaien.

Wat moet je dan zeker niet dragen?

• Lakleren schoenen. Er zijn maar weinig modellen lakschoen die niet goedkoop ogen. • Een driedelig pak. Te formeel en een tikkie ouderwets. • Te strakke of te wijde kleding. Niet te krap, maar niets is zo onverzorgd als een te groot pak. • Felle (neon) kleuren. Tenzij je graag als extravagante diva bekend wilt staan. • Grote, zichtbare logo’s op kleding. Pocherig en goedkoop. • Te vet, naar achter gekamd haar. Vermijd wax, maar ga voor gel. • Gouden details, zoals knopen, ritsen en sieraden. Maken een outfit snel ordinair. • Herenschoenen met gesp. Worden vaak negatief geassocieerd met een corpsbal. • Naaldhakken voor vrouwen. Breekbaar en daarmee snel onverzorgd. • Een te diep decolleté. Behoeft geen verdere uitleg. • Een spijkerbroek met witte wassing of gaten. Niets is zo lastig als het vinden van een nette neutrale spijkerbroek. Neem geen risico. • Heftige, aanwezige prints. Leiden af van je verhaal. • Huidkleurige panty. Geeft je benen vaak een ‘plastic’ uitstraling. • Goedkope stoffen, zoals polyester en acryl. Zorgen voor transpiratie en vervelende geurtjes.

Draag kleding waarmee je je onderscheidt

Het aantal lobbyisten neemt toe. De competitie ook. Het juiste relatienetwerk en de sterke argumenten zijn niet altijd meer voldoende om te beklijven bij een besluitvormer. Kleding is een nuttig instrument. Ga op zoek naar een stijl die eigen en typerend is voor jou, zonder dat die gelijk doorslaat naar extreem of extravagant.

• Kies een herkenbaar, maar subtiel detail. Man: In plaats van een riem kan je ook eens voor kiezen voor bretels. Of investeer in bijzondere schoenen. Houd de rest van je outfit dan wel rustig. Vrouw: Probeer eens een riem of schoenen te dragen in een andere kleur dan de rest van je outfit.

• Kies in tegenstelling tot de massa niet voor het pak of de jurk. Man: Een pantalon met overhemd en gilet is ook gekleed, maar net anders dan de rest. Vrouw: Een jumpsuit in plaats van een jurk valt op. Of elegante herenschoentjes in plaats van pumps.

Marloes Brockhaus is afgestudeerd bestuurskundige en schreef haar masterscriptie over transparantie in de lobby. Ze is nu zelfstandig imagostyliste. Ze adviseert hoe je kleding en uitstraling in overeenstemming kunt brengen met je persoonlijkheid en je zakelijke doelen. www.marloesbrockhaus.nl

Wil je nooit een blog van Het Grote Lobbyen missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en like de Facebook-pagina.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page