top of page

Interne public affairs: de organisatie als thuisbasis


Donderdag 29 augustus verschijnt ons boek 'Public Affairs in maatschappelijk perspectief - Professional tussen wetenschap en praktijk'. In de aanloop naar de presentatie lichten we enkele elementen uit het boek toe. Deze keer: het belang van de eigen organisatie.

Er bestaat een vuistregel die zegt dat de public-affairsprofessional 80 procent van zijn of haar tijd besteedt aan werk binnen de eigen organisatie. Niet alleen om daar achter het bureau te zitten en informatie te verzamelen, maar vooral om intern terug te koppelen, het vertrouwen onder collega’s te vergroten, mandaat te krijgen en verantwoording af te leggen voor externe activiteiten.

Over die interne omgeving is verrassend weinig geschreven. Daarom hebben we van het thuisfront een belangrijk onderdeel van ons boek gemaakt. Welke ontwikkelingen zien we daarin? Wat is de beste plek van PA in de organisatie? Of doet dat er niet toe?

Boundery spanner

Het werk van een public affairs-professional doet denken aan een ambassadeur die al een tijd woont en werkt in een ander land. Die gaat daar allerlei zakelijke en diplomatieke relaties aan. Er ontstaan ook persoonlijke vriendschappen.

Net zoals een ambassadeur is de adviseur public affairs een boundery spanner. Iemand die werkt op de grens tussen de thuisbasis en de buitenwereld. De interne activiteiten betreffen hoofdzakelijk het afstemmen en terugkoppelen van de inzet en resultaten van monitoring, strategie en lobby-uitvoering.

Allemaal zaken die zijn ontwikkeld om in de buitenwereld invloed uit te oefenen op het beleidsproces en op de eigen maatschappelijke positie. De werkwijze hangt uiteraard af van de soort organisatie en de omvang: een multinational werkt anders dan een woningcorporatie of een gemeente.

Collega’s lobbyen mee

De public-affairsprofessional is traditioneel meestal te vinden in de ondersteunde staf van de organisatie, variërend van de juridische staf, de strategie-afdeling, communicatie tot facilitaire diensten. In een turbulente omgeving zal de behoefte en nadruk en dus de vormgeving en interne positionering van public affairs anders liggen dan in een omgeving met meer rust en stabiliteit.

In complexe en grote organisaties zal de positie vooral strategische slagkracht moeten hebben en meelobbyende collega’s moeten betrekken. De reikwijdte van zaken die spelen en het belang ervan vereisen veel afstemming aan het thuisfront.

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page