De lokale lobby in zeven basistips
Na de lokale verkiezingen van 21 maart 2018 komen ze eraan: de nieuwe wethouders en de nieuwe gemeenteraadsleden.
Bepaal of jouw organisatie klaar is voor een succesvolle lokale lobby.
Dit zijn de zeven basistips voor een succesvolle lobby in jouw gemeente.
1. Het ambtelijke netwerk
Maak een lijst van gemeenteambtenaren die er voor jouw organisatie toe doen. Kijk ook naar afdelingen op aanpalende terreinen. Voor de lokale lobby zijn de ambtenaren zij de belangrijkste groep in de gemeentelijke organisatie. Zij blijven zitten terwijl de wethouders en raadsleden komen en gaan. Zij hebben de meeste kennis. Zij schrijven de voorstellen en nota’s voor de wethouders. Nodig hen uit en vraag welke problemen ze in de nieuwe collegeperiode na maart 2018 willen oplossen. Slimme ambtenaren bereiden nu de overdrachtsdossiers voor, die de nieuwe wethouders op hun eerste dag krijgen.
2. Het politieke netwerk
Haal je politiek actieve collega’s bij elkaar om tips en ervaringen uit te wisselen. Vraag hen wie kans maken om hoog op de kandidatenlijst van de verkiezingen te komen. En wanneer die lijsten worden vastgesteld. Vraag naar hun favoriete wethouderskandidaten. Maak vast een opzet van een werkbezoek voor nieuwe raadsleden aan jouw organisatie. Heb je geen politiek actieve collega’s, speur dan op de websites van de politieke partijen. Levert dat ook niets op, wacht dan af tot de kandidatenlijsten er liggen.
3. De bondgenoten
Begin eens niet met de bekende partners, maar met het grassroots netwerk. Inventariseer de burgerlobbyisten met wie je nu nog geen contact hebt: klantengroepen, cliëntengroepen, patiëntengroepen, groepen van bewoners, actiecomités. Zoek op Twitter, Facebook of op hun websites naar hun standpunten. Bepaal aan de hand van jouw inhoudelijke lobbyissues met wie je gaat samenwerken. Met welke 'usual suspects' en met welke welke burgeractivisten en andere 'strange bedfellows'. Bouw een nieuw netwerk met de enthousiaste mensen met wie jij een klik hebt.
4. De intelligence
Volg wethouders en raadsleden op Twitter. Zoek de officiële informatie van de gemeente op het internet: de raadsvergaderingen, de brieven van het college aan de raad. Lees de regionale krant en de wekelijkse huis-aan-huiskrant, digitaal of op papier. Maak een overzicht van de nieuwswebsites, de sites van de politieke partijen in jouw gemeente en van de belangrijkste stakeholders. En bedenk welke informatie van jou interessant kan zijn voor je stakeholders.
5. De technische zaken
Maak eens een selfie van jou en je collega's en vraag je af: beheersen we alle kanten van het lobbyvak? Je hebt nodig: iemand die een lobbyboodschap schrijft, die een stakeholderanalyse opstelt, iemand die contacten met die stakeholders onderhoudt, iemand die de taal van de ambtenaren spreekt, iemand die bijeenkomsten met raadsleden organiseert, die sociale media monitort, die de directie adviseert. Soms zitten al die vaardigheden in één persoon. Meestal zijn ze verdeeld over meer collega’s.
6. De interne samenwerking
Formeer een klein en wendbaar lobbyclubje met collega’s van verschillende afdelingen of uit je achterban. Zorg ervoor dat alle vaardigheden van ‘technische zaken’ erin zitten. Plan regelmatige ontmoetingen van het clubje met je directie.
7. Het strategische advies
Adviseer de directie over de lobbystrategie, ook als die uitstijgt boven de waan van de dag. Kies de belangrijkste issues. Agendeer nieuwe issues. Stimuleer je directie regelmatig contacten te onderhouden met raadsleden, wethouders en vooral met de nieuwe stakeholders.
Heb je de smaak te pakken? Lees meer over de lokale lobby:
Hoe kies je je issueprioriteiten? Lees deze tips.
Praktische tips over lobbyen bij de wethouder.
Meer tips over de lokale lobbyen in Management Kinderopvang. Ook voor anderen toepasbaar.
Een cursus of workshop over lokaal lobbyen nodig? Meer informatie.
コメント