top of page

Zo kom je in het regeerakkoord van 2021. Tien tips


Nu al?

Ja, nu al.

Zorg dat jouw verhaal in het regeerakkoord van het volgende kabinet terugkomt. Je bent zeker niet te vroeg. Elke keer blijkt weer, wanneer de kabinetsformateur wordt bedolven onder honderden lobbybrieven, dat organisaties te laat beginnen met lobbyen. Na elke Tweede Kamerverkiezingen hoor ik de verzuchting: waren we maar eerder begonnen.

Daarom: wacht niet langer en ga aan de slag.

De Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 zijn dichterbij dan je denkt. Politieke partijen zijn bezig met de eerste schetsen van hun verkiezingsprogramma’s. De VVD heeft een discussiestuk. De ChristenUnie heeft al 35 dromen geformuleerd. Veel politieke partijen verwelkomen constructieve oplossingen, ook van buiten. En vergeet de departementen niet. Haagse ambtenaren bedenken in werkgroepen voorstellen voor het nieuwe kabinet.

Al die politieke en ambtelijke ideeën komen na de verkiezingen bij elkaar op de onderhandeltafel van de kabinetsformateur. Zit jouw verhaal daarin?

Dit zijn de tien tips om het nieuwe regeerakkoord te beïnvloeden:

  1. Zoek uit wie er in de commissies zitten die de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen schrijven. Zoek de contactgegevens op de website van de politieke partij of vraag het na bij een Kamerlid in je netwerk. D66 heeft bijvoorbeeld een permanente programmacommissie.

  2. De leden van de commissies gevonden? Volg een paar prominenten op Twitter. Zo hou je hun bewegingen bij.

  3. Kijk op de website van de politieke partijen of ze bijeenkomsten organiseren om suggesties van organisaties op te halen. Informatieavonden, brainstormsessies, consultaties, ronde tafels: het zijn georganiseerde lobbymomenten. Gebruik ze. Je hoeft geen partijlid te zijn om te lobbyen bij een politieke partij.

  4. Bel tevoren een lid van de programmacommissie. Stel vragen. Wat vinden zij belangrijk? Welke informatie hebben ze nodig? Hoeveel informatie willen ze? In welke vorm? Dat voorgesprek kost nu tijd, maar het heeft twee grote voordelen. Je leert al vast mensen kennen die aan het verkiezingsprogramma gaan schrijven. En je voorkomt dat je later informatie aanlevert waar ze niks mee kunnen.

  5. Speur naar ambtelijke werkgroepen die op de ministeries actief zijn. Benut je bestaande ambtelijke netwerk en vraag wie je kunt benaderen. Vergeet niet de werkgroepen brede maatschappelijke heroverwegingen onder aanvoering van het ministerie van Financiën.

  6. Maak een overzicht van rapporten van adviesclubs die dit jaar over jouw sector gaan verschijnen. De Sociaal-Economische Raad? De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid? Adhoc-commissies? Komen zij dit jaar met adviezen die over jouw issues richting geven voor het volgende kabinet? Leg contact en bied je kennis aan.

  7. Formuleer je lobbyboodschap met oplossingen. Niet zeuren om meer geld of meer macht. Maar bied oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

  8. Schrijf een toekomstplan en een lobbyboodschap mét bondgenoten. Samen maak je meer indruk op de Haagse ontvangers. Maak voor elke ontvanger (politieke partij, ambtelijke werkgroep, adviesorgaan) een eigen versie, aansluitend op de prioriteiten van de ontvanger.

  9. Laat in je boodschap de stem van de eindgebruikers klinken. Gebruik cijfers, quotes of testimonials van je achterban, je patiënten, klanten, inwoners. Noem de effecten van het beleid voor gewone mensen. Nog krachtiger: mobiliseer je achterban om zelf te lobbyen. Ook de groepen die nooit gehoord worden. Den Haag is daar steeds gevoeliger voor.

  10. Bereid je met je bondgenoten voor op een eigen offensief later dit jaar in de traditionele en sociale media. Bedenk bij het formuleren van je boodschap al hoe je je verhaal in de media gaat brengen. En hoe je omgaat met uitdagers die zich roeren op sociale media. Want die zullen er vast zijn.

Heb je al ervaringen met lobbyen voor het regeerakkoord? Mail mij.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page