top of page

Lobbyen in de luwte? Vergeet het maar

Donderdag 29 augustus verschijnt ons boek 'Public Affairs in maatschappelijk perspectief - Professional tussen wetenschap en praktijk'. In de aanloop naar de presentatie lichten we enkele elementen uit het boek toe. Deze keer: het belang van maatschappelijk verantwoord lobbyen.

Organisaties in alle soorten en maten opereren in een maatschappelijke omgeving die letterlijk en figuurlijk bij hen naar binnen kijkt. Deze maatschappelijke omgeving vraagt dat organisaties verantwoording afleggen en verantwoordelijkheid nemen.

In ons boek besteden we ruim aandacht aan dat verschijnsel. De titel is niet voor niets Public affairs in maatschappelijk perspectief. De wisselwerking tussen de organisatie en de omgeving wordt steeds belangrijker voor het werk van de public-affairsprofessional.

Het is een ingrijpende verandering in de politiek, de economie en de maatschappelijke omgeving: het vertrouwen in de handel en wandel van organisaties is niet meer vanzelfsprekend. Het maatschappelijk krediet van publieke en private organisaties is kwetsbaar. Tegelijkertijd klinkt de roep om transparantie en verantwoording luider.

Hoge verwachtingen

Organisaties worden niet alleen gereguleerd door wetten, ze worden ook in de gaten gehouden door een steeds mondiger publiek. De brede kritische aandacht was aanvankelijk gericht op het onderwerp milieu en richt zich nu op een breed palet aan onderwerpen.

Het publiek heeft hogere verwachtingen gekregen van het handelen van bedrijven en branches, maar ook van overheden en non-gouvernementele organisaties. Tegelijkertijd neemt het vertrouwen in de gevestigde organisaties af.

Binnen het algemene publiek zijn alerte burgergroepen of grassroots-organisaties actief die zelf initiatieven ontwikkelen of zich verzetten tegen voorgenomen beslissingen of de uitvoering van beleid. Het zijn single issue groepen, naast de bredere beweging die van onder de maatschappelijke oppervlakte steeds vaker opduikt, die in actie komen over zaken waarover in de sociale media verontwaardiging ontstaat.

In de genen

Als de organisaties van de ‘gevestigde orde’ zich meer op de maatschappij richten, leveren ze daarvoor een deel van hun eigen beslissingsautonomie in. Maar er liggen ook kansen om zich te positioneren. Soms komt dit voort uit intrinsieke motivatie van het management of de medewerkers van de organisatie. Soms is het inspelen op een maatschappelijke beweging, omdat het commercieel voordeel op kan leveren voor de organisatie.

Dat maatschappelijke verantwoordelijkheid en verantwoording steeds meer good practice beginnen te worden, wil niet zeggen dat alle bedrijven en onderdelen van de overheid ‘om’ zijn en dit in de genen van hun organisatie hebben zitten.

Waar in het verleden public affairs en lobby zich vaak buiten het publieke domein leken af te spelen, is dat nu steeds minder houdbaar. Professionals in public affairs kunnen zich het niet langer permitteren om te denken dat ze voortdurend in de luwte van het debat kunnen blijven werken.

Kommentare


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page