top of page

Lobbyen voor de verkiezingsprogramma’s in jouw gemeente. Doe het nu.


Hoe krijg ik mijn ideeën in een verkiezingsprogramma? Zeven tips.

Wacht niet langer. Deze zomervakantie schrijven de politieke partijen in jouw gemeente hun verkiezingsprogramma’s voor de raadsverkiezingen van maart 2018. Ze zoeken suggesties voor hun standpunten. Een uitgelezen lobbykans. Wil je jouw verhaal daarin terug zien, ga dan nu aan de slag. Het kan nog net.

Wil je nooit een blog van Het Grote Lobbyen missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en like de Facebook-pagina.

Dit zijn de zeven lobbytips om de verkiezingsprogramma’s van de lokale politieke partijen te beïnvloeden.

  1. Zoek uit wie er in de commissies zitten die de verkiezingsprogramma’s schrijven. Soms zijn dat een wethouder of leden van de gemeenteraad. Soms is het een groepje andere partijgenoten. Zoek de contactgegevens op de website van de politieke partij in jouw gemeente. Gevonden? Volg hen op Twitter. Vind je de informatie niet, bel dan de griffie van de gemeenteraad.

  2. Kijk op de website van de politieke partijen in jouw gemeente of ze bijeenkomsten (ophaaldagen, ronde tafels, meepraatavonden, brainstormsessies) organiseren om suggesties bij de burgers en organisaties op te halen voor het programma. Dat zijn georganiseerde lobbymomenten, ook voor jou.

  3. Bel een lid van de commissie als de bijeenkomst al achter de rug is. Stel vragen. Wat vinden zij belangrijk? Welke informatie hebben ze nodig? Hoeveel informatie willen ze? In welke vorm? Dat voorgesprek kost nu tijd, maar het heeft twee grote voordelen. Je leert al vast mensen kennen die aan het programma gaan schrijven. En je voorkomt dat je later informatie aanlevert waar ze niks mee kunnen.

  4. Formuleer je lobbyboodschap. Voor elk partij een eigen versie, aansluitend op de prioriteiten van de politieke partij. Als je nog tijd hebt, formuleer dan een boodschap met bondgenoten in de gemeente. Samen maak je meer indruk op de schrijvers van de programma’s. Ga bij elkaar zitten in een aantrekkelijke ruimte met goede koffie en iets lekkers erbij. Het gaat om de toekomstplannen. Verwen jezelf. Maak het leuk.

  5. Laat de stem van de Echte Mensen horen. Onderbouw je boodschap met quotes of testimonials van de eindgebruikers in de gemeente: patiënten, cliënten, klanten, leden van een vereniging of buurtbewoners. Daarin vertellen zij wat jouw boodschap voor hun leven betekent.

  6. Vraag commentaar. Schrijf je lobbyboodschap op een half A4-tje. Voeg de quotes en testimonials bij. En vraag je collega’s, familie, kennissen om kritiek.

  7. Klaar? Mail je kant-en-klare lobbyboodschap naar de verkiezingsprogrammacommissie. En hou daarna contact. Wat doen ze ermee? Hebben ze nog extra informatie nodig?

Politieke partijen staan de laatste jaren steeds meer open voor constructieve ideeën van buiten. Om te lobbyen bij een politieke partij hoef je geen partijlid te zijn.

Verwar het lobbyen op weg naar de verkiezingen niet met lobbyen bij een gemeenteambtenaar. Ambtenaren hebben doorgaans niets te maken met het schrijven van verkiezingsprogramma. Dat doen de raadsleden en hun partijgenoten in de politieke partij.

Heb je al ervaringen met lobbyen voor het verkiezingsprogramma? Laat die me weten.

Lees meer tips over de lokale lobby op http://www.lobbybijgemeente.nl/

Lees mijn blog over lobbyen bij de wethouder.

Of lees mijn artikel over lokaal lobbyen in Management Kinderopvang

Wil je nooit een blog van Het Grote Lobbyen missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en like de Facebook-pagina.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page