top of page

Zo monitor je de Brusselse informatie-tsunami


Websites en documenten doorspitten? Het is doorbijten, maar het moet. Kom daarna snel achter je computer vandaan. Ga eropuit. EU-lobbyist Milos Labovic geeft tips over het monitoren van de Brusselse informatie in zijn boek EU Superlobby. Winnen in Brussel.

Wil je nooit een blog van Het Grote Lobbyen missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en like de Facebook-pagina.

Een van de grootste uitdagingen voor een lobbyist is: hoe volg je alle beleidsontwikkelingen in de EU? Er zijn zo veel sites, documenten en bronnen die je kunt raadplegen. Tegelijkertijd is het soms moeilijk om net dat ene stukje informatie te vinden. Je hebt natuurlijk ook wel iets beters te doen dan hele dagen aan het beeldscherm gekluisterd te zitten.

Jezelf organiseren

Belangrijk is dat EU-monitoren een dagelijkse bezigheid wordt, die niet te veel tijd in beslag neemt. Ik lees elke ochtend Politico Playbook van Ryan Heath. Daarnaast zijn er een paar EU-onlinemagazines die ik dagelijks check. Euractiv.com is een uitstekende site. Hierbij is het belangrijk dat je niet alles bekijkt, want daar heb je geen tijd voor. Lees alleen stukken die relevant voor je zijn. Geopolitiek is interessant, maar heeft misschien weinig relevantie voor je als je de vertegenwoordiger van de Achterhoek bij de EU bent. Dit is niet grappig bedoeld, het is bittere ernst.

Op het moment dat je je serieus met EU-zaken bezig gaat houden, zul je ontdekken dat tijdschaarste je grootste probleem is. Alleen door te focussen kun je succesvol lobbyen. Dit geldt dus ook voor het EU-monitoren. Kijk rond de middag naar de Midday Express. Hier staan alle persartikelen van de Europese Commissie. Dit is een enorme bron van informatie die wat mij betreft heel erg onderschat wordt. Ook speeches van Eurocommissarissen worden gepubliceerd op de Midday Express. De speeches van Eurocommissarissen zijn oersaai, maar vaak bevat elke speech wel één belangrijke uitspraak. Doorbijten dus.

Loop weg bij je computer

Om echt goed geïnformeerd te zijn kun je niet uitsluitend achter de pc zitten of documenten lezen. Je zult eropuit moeten gaan. Om te weten welke hoorzittingen en evenementen in het Europees Parlement plaatsvinden, moet je op zoek gaan naar de evenementenposters. Die hangen op een aantal plaatsen. Je moet hiervoor wel langs het Europees Parlement, want er is niet één centrale plaats. Op het internet staat waar je alle evenementen kunt vinden. Door even langs te lopen kun je precies zien wat er in het Europees Parlement gaat plaatsvinden.

Daarnaast zul je ook regelmatig contact moeten hebben met beleidsmedewerkers die dossiers behandelen waarin je geïnteresseerd bent. Een goed voorbeeld hiervan zijn de oproepen voor het indienen van projectvoorstellen. Je zou de websites in de gaten kunnen houden, maar een beleidsmedewerker kan jou maanden van tevoren aangeven dat er iets aankomt. Mits hij je vertrouwt natuurlijk. Hetzelfde geldt voor beleidsinitiatieven. De goede lobbyisten weten maanden van tevoren wanneer de Europese Commissie met iets uitkomt. En ze hebben vaak al gelekte versies.

Strategisch monitoren

Europa is lange termijn. Daarom zijn er een paar plekken waar je lang van tevoren kunt aanvoelen wat er op je afkomt. Als de Europese Commissie aan de slag gaat met een consultatie, dan is dat meestal omdat er een beleidsinitiatief op de rol staat. Het is belangrijk om mee te doen met consultaties. In november komt altijd het werkplan van de Europese Commissie uit voor het komende jaar. De Annexen zijn belangrijke documenten om door te spitten. Net zo strategisch is het programma van het Voorzitterschap van de Raad. Dit komt elk halfjaar uit. Hierin staan niet zozeer nieuwe prioriteiten, maar wel welke initiatieven extra aandacht krijgen.

Op een nog meer strategische niveau zijn er de programma’s van de trio-voorzitterschappen. Dit zijn de drie opeenvolgende voorzitterschappen. Dit is iets abstracter dan het programma van het voorzitterschap zelf, maar geeft wel een idee wat eraan komt.

Bestel het boek EU Superlobby van Milos Labovic.

Wil je nooit een blog van Het Grote Lobbyen missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en like de Facebook-pagina.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page