top of page

De grassroots breken door met hun twitterlobby

Hashtag #pgbalarm is ‘een fascinerend voorbeeld van een geslaagde burgerlobby’, zeg ik in een interview met Eline Huisman van de Volkskrant. De grassroots-lobby is in opkomst: denk maar aan het windmolenverzet, de acties tegen de Groninger gasboringen en de acties voor het behoud van Zwarte Piet.

Mijn tips voor jouw burgerlobby: – Wees niet bang Twitter in te zetten om politici te beïnvloeden. – Kies een haalbaar doel. – Kom met een simpele lobbyboodschap over het belang van gewone mensen. – Gebruik hun taal. – Spreek een specifieke beslisser aan. – Blijf redelijk. – Geef niet op.

Waarom fascineert de twitterlobby mij zo? Omdat je voor het agenderen van een issue de gewone krant niet meer nodig hebt. Maar … die moet je natuurlijk wel blijven lezen. Al is het alleen al voor die serie over lobbyland in de Volkskrant.

Ken jij andere voorbeelden van twitterlobby’s. Laat me die weten. Dan schrijf ik er later een blog over.

PA-hoogleraar Arco Timmermans en ik begeleiden zes studenten aan de Universiteit Leiden. Die schrijven hun masterscriptie over de grassroots-lobby. Twee studenten schrijven over #pgbalarm.

Hoe reageert de gevestigde orde op de grassroots-lobby? Lees mijn blog.

Wil je nooit een blog van Het Grote Lobbyen missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en like de Facebook-pagina.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page