top of page

De public affairs professional voor de spiegel: ontdek jouw vijf gezichten

Kijk in je spiegel en hou je eigen functie tegen het licht. Want doe jij als public affairs professional nog wel de goede dingen?

Ik merk bij veel lobbyisten een onrustig gevoel. ‘Hol ik niet te veel van de ene klus naar de andere in steeds hetzelfde stramien?’ ‘Benut ik de lobbycontacten van mijn collega’s wel genoeg?’ ‘Weet ik wel waar mijn stakeholders mee bezig zijn?’

Als jij dat onrustige gevoel herkent, bekijk jezelf in de spiegel.

Wil je nooit een blog van Het Grote Lobbyen missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en like de Facebook-pagina.

Eerst iets algemeens over het PA-vak. Public affairs professionals hebben er steeds meer taken bij gekregen. Ze doen veel meer dan alleen de relaties met de beslissers onderhouden, slimme lobbyboodschappen bedenken en werkbezoeken organiseren. Om het in HR-termen te zeggen: het public affairs maakt een proces van taakdifferentiatie door. Veel taken van de lobbyist kennen we al jaren en die blijven ook bestaan. En er komen nieuwe taken bij.

Nou, daar sta je dan, starend naar jezelf. Ontdek bij jezelf de vijf gezichten van de public affairs professional.

Gezicht 1. De speurende kennismakelaar Pikt opkomende issues uit de samenleving op. Kent de maatschappelijke agenda. Deelt kennis met stakeholders, ook met nieuwe stakeholders. Doorbreekt het eigen kennismonopolie. Benut een breed scala van intelligence en monitoring technieken, ook social media.

Gezicht 2. De innovatieve netwerkbouwer Creëert nieuwe verbanden met bekende samenwerkingspartners, de usual suspects, en met nieuwe, de strange bedfellows. Bouwt aan nieuwe netwerken buiten de politieke arena. Zoekt samen naar oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Gezicht 3. De meertalige lobbytechnicus Benut een veelheid aan lobby-instrumenten. Organiseert persoonlijke ontmoetingen, werkbezoeken, schrijft overtuigende brieven, maakt infographics, benut Twitter. Vult beleidstaal aan met de waarachtige verhalen van gewone mensen. Reageert snel en relativeert het lobbyplan.

Gezicht 4. De interne architect Orkestreert het werk van de collega’s die ook public affairs werk doen, vaak zonder dat ze het zo noemen. Organiseert de interne samenwerking als een procesmanager. Coacht collega’s in empathie en communicatievaardigheden.

Gezicht 5. De moedige strateeg Daagt de leiding uit. Gaat het gevecht aan om de organisatie te veranderen in een netwerkende organisatie met aanpassend vermogen. Agendeert intern reputatiebepalende issues. Hamert op transparantie en de eigen afrekenbaarheid.

En? Herken je die gezichten als je voor de spiegel staat? Sommige gezichten zijn misschien al scherp omlijnd voor jou. De taken doe je al. Gewoon mee doorgaan dus. Andere gezichten zijn vager of zijn nog een droom voor jou. Die taken verdienen extra aandacht. Nee, die hoef je niet allemaal alleen te doen. Een kenmerk van jou als moderne lobbyist is dat je met je collega’s lobbyt.

Meld je aan voor de masterclass over de nieuwe public affairs professional.

Wil je nooit een blog van Het Grote Lobbyen missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en like de Facebook-pagina.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page