top of page

Geschrokken, upset en de pest in. Negen topondernemers lobbyen in een open brief tegen Den Uyl

Den Uyl is geschrokken. Duisenberg is upset. Lubbers heeft de pest in. Ik zet de klok terug naar begin 1976. Negen topondernemers – van Shell, Unilever, Philips onder andere – schrijven een open brief aan het kabinet in NRC Handelsblad. Met zwaar geschut lobbyen ze tegen de plannen van Den Uyl. Die wil een steviger greep van de staat op het bedrijfsleven. Premier Den Uyl en de ministers Duisenberg (Financiën) en Lubbers (Economische Zaken) vinden dat de ondernemers overgevoelig reageren. Lubbers maakt zich zorgen over de verstoorde verhoudingen. De lobbykanalen tussen Den Uyl en de top van het bedrijfsleven zijn verstopt. Een gesprek is niet mogelijk. Shell-topman Gerrit Wagner probeert vijftien keer een afspraak met Den Uyl te maken, maar Den Uyl zegt die afspraak vijftien keer af. Luister naar mijn verhaal op Radio 1 in WNL Haagse Lobby over de belabberde lobbyverhouding tussen het bedrijfsleven en kabinet-Den Uyl.

Wil je nooit een blog van Het Grote Lobbyen missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en like de Facebook-pagina.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page